Loader Image
 • Radoslava Cimermana 36a, 10000 Zagreb, tel: + 385 1 65 56 233
32 godina s vama
Dr. sc. Miroslav Drljača dobitnik Povelje za životno djelo

Dr. sc. Miroslav Drljača dobitnik Povelje za životno djelo

Izv. prof. dr. sc. Miroslav Drljača, predsjednik Hrvatskog društva menadžera kvalitete, dobitnik najvišeg priznanja za doprinos razvoju sustava upravljanja kvalitetom.

Poznato je da je mjesec studeni mjesec kvalitete. Početkom studenoga svake se godine obilježava Svjetski dan kvalitete, Europski tjedan kvalitete i Hrvatski dan kvalitete. Tako je bilo i 2022. godine. Tim povodom dana 22. studenoga, u prostorijama Hrvatskog društva za kvalitetu (HDK), u Zagrebu, Berislavićeva 6, u dvorani oštećenoj od potresa, održana je, po dvadeseti put, prigodna svečanost u okviru koje su dodijeljena priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima, za doprinos razvoju sustava upravljanja kvalitetom.

 

Foto: Nedjeljko Đurić

 

HDK tradicionalno dodjeljuje Povelju u tri kategorije; 1) Povelju za poticanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu (za organizacije i pojedince), 2) Povelju za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete (za organizacije i pojedince) i 3) Povelju za životno djelo (za pojedince). Ove godine, dobitnik Povelje za životno djelo je i izv. prof. dr. sc. Miroslav Drljača, dugogodišnji predsjednik HDMK. Povelja za životno djelo dodjeljuje se na temelju slijedećih kriterija:

 1. Društveni doprinos u promociji kvalitete kroz životni i radni vijek,
 2. Priznanja i članstvo u organizacijama vezanim za kvalitetu,
 3. Poseban doprinos u radu HDK,
 4. Poučavanje vezano za razvoj i unaprjeđenje kvalitete.

Dodjelom Povelje za životno djelo Miroslav Drljača postao je prvi i jedini dobitnik sve tri Povelje koje dodjeljuje HDK.

 

Foto: Nedjeljko Đurić
Obraćanje i zahvala nakon primitka Povelje za životno djelo.

 

Izv. prof. dr. sc. Miroslav Drljača, ne samo da ispunjava sve navedene kriterije. Njegov doprinos promociji kvalitete kroz životni vijek je izniman, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Kroz svoje školovanje i djelovanje u području sustava upravljana i upravljanja kvalitetom stekao je osam certifikata EOQ – Europske organizacije za kvalitetu, što je za sada jedinstven primjer u Hrvatskoj, ali i šire. Sudjelovao je na 117 međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova u Hrvatskoj i širom svijeta (od Lisabona do Shanghaija, Tokya i Los Angelesa), od kojih je na 115 javno izlagao svoje znanstvene radove. Sa svojim radovima sudjelovao je na 5 kongresa o kvalitete Europske organizacije za kvalitetu i sva tri do sad održana Svjetska foruma o kvaliteti. Kao savjetnik, nastavnik ili auditor sudjelovao na više od stotinu projekata implementacije i auditiranja sustava upravljanja kvalitetom i okolišem sukladno sa zahtjevima svjetskih ISO normi. Član je eminentnih domaćih i svjetskih organizacija za kvalitetu od kojih ovom prigodom navodimo samo neke:

 • Hrvatskog društva za kvalitetu,
 • Hrvatskog društva menadžera kvalitete (obnaša dužnost predsjednika u četvrtom mandatu),
 • ASQ – Američkog društva za kvalitetu,
 • EOQ – Europske organizacije za kvalitetu,
 • IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu,
 • Znanstvenog vijeća za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2013.-2019),
 • MSEECQI – Inicijative za kvalitetu zemalja srednje i jugoistočne Europe, koja broji 16 članica iz 10 zemalja, a čiji je inicijator i predsjednik od 2014. godine,
 • The Managers of Quality and Production, Czestochowa, Poljska (počasni član od 2016.)

Dobitnik je svih najviših priznanja za kvalitetu u Hrvatskoj:

 • Povelje Hrvatskog društva za kvalitetu, za promicanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu, (Hrvatsko društvo za kvalitetu, 2005.),
 • Plaketa Hrvatskog društva menadžera kvalitete, 2009.,
 • Nagrada za životno djelo Hrvatskog društva menadžera kvalitete, 2016.,
 • Povelje Hrvatskog društva za kvalitetu za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete, 2016.,
 • Nagrade grada Velike Gorice s likom Nikole Škrleca Lomničkog, za svekoliki doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj i znanstvenoj karijeri, kao i za nesebičan i volonterski rad u lokalnoj zajednici, 2018.,
 • Povelje za životno djelo, (Hrvatsko društvo za kvalitetu, 2022.).

Povelja za životno djelo HDK nije prva nagrada za životno djelo koju je dobio Miroslav Drljača. Prvu je dobio 2016. od Hrvatskog društva menadžera kvalitete, u 56. godini života.

 

Foto: Nedjeljko Đurić

Povelju za životno djelu Miroslavu Drljači uručuje Tihomir Babić, predsjednik HDK, u nazočnosti Brankice Novosel, ravnateljice Državnog zavoda za mjeriteljstvo.

 

Istovremeno, objavio je više od 180 znanstvenih i stručnih radova o sustavima upravljanja i tehnologiji prometa i transporta i jednu knjigu. Kao gostujući profesor održao je predavanja o kvaliteti na šest hrvatskih sveučilišta i dva veleučilišta, te više javnih predavanja u zemlji i svijetu.

 

Foto: Nedjeljko Đurić.

Dr. sc. Miroslav Drljača, u društvu predsjednika HDK Tihomira Babića i Brankice Novosel, ravnateljice Državnog zavoda za mjeriteljstvo.

 

Foto: Nedjeljko Đurić

Predstavnici organizacija i pojedinci, dobitnici povelja HDK.

 

Dr. sc. Miroslav Drljača prije mjesec dana boravio je u Japanu, sudjelujući na General Meetingu IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu, kojom prigodom je razgovarao s vodećim japanskim znanstvenicima u JUSE – Japanskom savezu znanstvenika i inženjera, te s vodećim stručnjacima za kvalitetu prigodom posjete tvornici Toyota i Centru za izučavanje kvalitete Toyote u Nagoyi.

 

Miroslav Drljača i prof. dr. Noriaki Kano, u prostorijama Japanskog saveza znanstvenika i inženjera (Tokyo, listopad 2022.)

 

Miroslav Drljača I Shinichi Sasaki,predsjednik IAQ – Međunarodne akademije   za kvalitetu i potpredsjednik Toyote  (Tokyo, listopad 2022.)

 

Miroslav Drljača od 1994. radi na Zračnoj luci Zagreb d.o.o., trenutno na poziciji Direktora sektora za integrirani sustav upravljanja i Voditelja Airport Aviation Academy. Zajedno s kolegama radi na nekoliko projekata za hrvatske zračne luke. Također sudjeluje u osnivanju Instituta za zračni promet koji će uskoro biti registriran. U okviru IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu vodi Think Tank – Kvaliteta u logistici, čiji je inicijator i osnivač i koji ima 15 članova iz 13 zemalja svijeta. Radi na knjizi – sveučilišnom udžbeniku za svoje studente na Sveučilištu Sjever. Sudjeluje u nacionalnom projektu Uvođenja sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu Republike Hrvatske, kao ključni stručnjak za modul kvalitete. U svojstvu Predsjednika Hrvatskog društva menadžera kvalitete, zajedno sa suradnicima, radi na organizaciji 24. međunarodnog simpozija o kvaliteti koji će se u ožujku 2023. održati u Opatiji i bit će petnaesti po redu kojeg dr. sc. Miroslav Drljača organizira u svojstvu predsjednika Organizacijskog odbora i Urednika Zbornika radova.

 

Online školovanje