Loader Image
 • Radoslava Cimermana 36a, 10000 Zagreb, tel: + 385 1 65 56 233
32 godina s vama
Menadžeri zaštite zdravlja i sigurnosti stvaraju uvjete za sigurno i zdravo radno okruženje

Menadžeri zaštite zdravlja i sigurnosti stvaraju uvjete za sigurno i zdravo radno okruženje

Svrha menadžera zaštite zdravlja je minimalizirati nesreće i sve ostale probleme koji bi se mogli javiti na radnom mjestu. Zdravstveni sustavi, građevinske firme, obrazovne ustanove i drugi angažiraju menadžere ovakve vrste radi održavanja sigurnog okruženja koje udovoljava propisanim standardima.

 

Koje su odgovornosti menadžera zaštite zdravlja i sigurnosti?

Odgovornosti menadžera zaštite zdravlja i sigurnosti ovise o brojnim čimbenicima kao što su industrija u kojoj rade, veličina tvrtke i sl. No, općenito govoreći, iste se odnose na:

 • nadgledanje zdravstvenih i sigurnosnih rizika i potencijalnih opasnosti na radnom mjestu
 • savjetovanje zaposlenika o tome kako minimizirati ili u izbjeći rizike i opasnosti na radnom mjestu
 • pružanje prve pomoći; popunjavanje izvještaja o nezgodama
 • rad i osposobljavanje svih zaposlenika za upravljanje i poboljšanje zdravstvenih i sigurnosnih standarda na radnom mjestu
 • odgovornost za sve sigurnosne inspekcije na radnom mjestu (nadzor razine buke u skladištu)
 • pomaganje u stvaranju sustava i upravljanje istima radi praćenja zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu
 • organiziranje sustava zaštite te analiziranje i procjenjivanje rizika za zdravlje ljudi u tehnološkim procesima i radnim prostorima
 • procjenjivanje i analiziranje ostalih utjecaj procesa
 • provođenje zdravstvenih i sigurnosnih postupaka i njihovo usklađivanje sa zakonom
 • obučavanje zaposlenika u postupcima zaštite zdravlja i sigurnosti

Stupanj odgovornosti menadžera za sigurnost i zdravlje naposljetku ovisi o industriji ili o okruženju u kojem rade. Tako će se dužnosti voditelja zaštite na radu na gradilištu razlikovati od odgovornosti upravitelja zaštite na radu u uredu. Međutim, temeljne odgovornosti svih zdravstvenih i sigurnosnih stručnjaka su slične.

 

Praćenje zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu

Menadžeri zaštite zdravlja i sigurnosti konstantno traže potencijalne probleme na radnom mjestu, većinom neformalno i putem redovnih inspekcija. Pritom se nadaju da će uočiti opasnosti prije nego što dođe do incidenta. Cilj menadžera je da stvori bolje okruženje te da osigura da tvrtka poštuje vladine i ostale propise.

Osposobljavanje zaposlenika

Znaju li radnici što treba učiniti u slučaju požara ili kako upozoriti druge na moguće probleme? Odlažu li pravilno vaši kolege otpad? Nemojte čekati da biste saznali. Podučavanje zaposlenika o politikama sigurnosti povećava vjerojatnost da će postupati ispravno. Menadžeri posebno trebaju voditi računa o novim zapošljavanjima, ali i prekvalifikacijama radnika putem određenih vježbi i seminara.

 

Vještine i kvalifikacije menadžera zaštite zdravlje i sigurnosti

Menadžeri za sigurnost i zdravlje posjeduju izvrsne međuljudske vještine. Jasnim komuniciranjem s osobljem potiču razumijevanje i ispravno djelovanje. Osim toga, menadžeri bi također trebali biti izvrsni slušatelji. Neka manja briga radnika može zahtijevati veliku pažnju prije nego što postane glavni problem, a nečiji zdrav razum može biti temelj velikog poboljšanja. Ostale vještine i kvalifikacije menadžera za zdravlje i sigurnost odnose se na:

 • vođenje
 • timski rad
 • obraćanje pažnje na detalje
 • organizacijske vještine

Menadžer zaštite zdravlja i sigurnosti treba osigurati da organizacija ispunjava sve potrebne zakonske obveze i da će kontinuirano raditi na poboljšanju zdravlja i sigurnosti tijekom poslovanja. Isto tako važno je olakšati kontinuirani razvoj organizacijske politike te pojednostaviti primjenu u praksi kako bi bio siguran da se svi djelatnici pridržavaju postojećih standarda. Menadžer mora moći savjetovati, davati podršku i sve potrebne smjernice o pitanjima koja se tiču poštivanja zakona vezanih za upravljanja zdravljem i sigurnošću.

Kao menadžer zaštite zdravlja i sigurnosti odgovorni ste za poštivanje svih postojećih zdravstvenih i sigurnosnih postupaka. Sve industrije i tvrtke imaju određene zdravstvene i sigurnosne rizike, ali i kontrole kojih morate biti svjesni.
Online školovanje