Loader Image
  • Radoslava Cimermana 36a, 10000 Zagreb, tel: + 385 1 65 56 233
32 godina s vama
Prognoze ekonomskih analitičara o oporavku tržišta

Prognoze ekonomskih analitičara o oporavku tržišta

Reuters je u svojoj anketi ispitao više od 50 ekonomista o prognozama globalnog gospodarskog oporavka tržišta nakon koronavirusa.

Kao rezultati ankete isplivalo je nekoliko scenarija koji bi se javili ovisno o tijeku koronavirusa. Jedni prognoziraju da će se svjetska ekonomija smanjiti za čak 6% u 2020. godini. Drugi smatraju da je mogući rast, no tek za 0,7%.

Tijekom ove pandemije koronavirusa sve nam se češće nameće pitanje gospodarskog oporavka. Jasno je da će se gospodarstva postupno „vraćati u život“, no postoji li nešto što bi nesmotreno moglo unazaditi ovaj oporavak?

U nastavku teksta donosimo glavne scenarije za oporavak gospodarstva koje u obzir uzima i Svjetski ekonomski forum.

 

„V“ scenarij

Ovo bi bio najbolji mogući scenarij u kojem dolazi do naglog oporavka. Naime, kako je došlo do kolapsa, isto tako bi trebalo doći i do ponovnog rasta. Međutim, čak i u najboljem scenariju, pad BDP-a u travnju i lipnju desetljećima će obilježiti ljestvice.  S druge strane, financijski i novčani poticaji koji već prelaze 10 trilijuna dolara i iz dana u dan se povećavaju, mogu pridonijeti oporavku u ovom scenariju.

 

„U“ scenarij

U ovom slučaju oporavak bi trajao nešto duže. Ovo je možda najvjerojatniji ishod, jer su gospodarstva pretrpjela bržu i jaču fazu usporavanja, nego u vremenu od 2008.-09. Postupno će se ublažavati mjere, socijalna distanca će se nastaviti i u budućnosti, a turizam će vjerojatno i dalje osjećati posljedice korone.

 

„W“ scenarij

Za „W“ scenarij ili scenarij dvostrukog pada karakteristično je ublažavanje mjera koje bi u početcima povećale ekonomsku aktivnost, no brzorastuća nezaposlenost i bankroti korporacija stvorili bi dugo razdoblje nove faze usporavanja gospodarskih aktivnosti. Ovakva prognoza bi bila realna ako bi se pojavili novi slučajevi koronavirusa, kao u nekim azijskim zemljama.

 

„L“ scenarij

Da bi se dogodio „L“ scenarij, koronavirus bi na globalnoj razini trebao nastaviti rasti i još više unazaditi trenutnu cjelokupnu situaciju. Budući da je Wuhan, grad u kojem se pojavio virus, polako stao na noge nakon nešto više od dva mjeseca, ovakav je scenarij manje vjerojatan.

Online školovanje